weber brand preventie
WEBER SECURITY

WEBER SECURITY

Hoe voorkom je best een brand?

Een brand kan soms snel uitbreken. Vaak zit het in kleine dingen, maar vuur is onvoorspelbaar en kan snel om zich heen slaan. Daarom is preventie uiterst belangrijk. We geven je graag een aantal tips om brand te voorkomen.

Tip 1:

Orde en netheid. Als alle spullen aan de kant zijn en brandbare producten veilig opgeborgen zijn, kan brand al veel minder snel ontstaan. Ook zorgt een opgeruimd huis ervoor dat het vuur minder snel om zich heen. Mocht er toch een grotere brand ontstaan, kunnen de brandweermannen ook niet snel naar de brandhaard als er veel spullen in de weg liggen.

Tip 2:

Kinderen en vuur zijn uiteraard een slechte combinatie.
Kinderen spelen graag, maar spelen met rondslingerende aanstekers of lucifers is vragen om problemen. Bij wat oudere kinderen die wel al eens een kaars mogen aansteken of een blokje hout op het vuur mogen gooien, adviseren we om brandbare spullen hoog en droog of zelfs achter slot te bewaren.

Tip 3:

Blusmiddelen in kaart brengen is verstandig.
Zorg voor voldoende blusmiddelen bij alles wat je doet. Ga je in de zomer een vuurschaal aansteken? Zet er dan een emmer zand bij, of houd een branddeken in de buurt. Idem voor de bbq. In de winter bij de openhaard is het ook altijd verstandig om een emmer water in de buurt te houden of zeker te weten waar alles staat als u op een andere locatie bent. Vergeet zeker ook niet om te controleren of het blusapparaat in de auto nog werkt voor u (op een lange rit) vertrekt.

Tip 4:

Spot de hitte van je spots
De wat oudere hallogeenspots kunnen makkelijk zeer heet worden en daardoor een brandgevaar opleveren. Deze veranderen in LED-spots kan al een enorme verbetering geven. Uiteraard kunnen hallogeenspots wel, maar houd het veilig en installeer ze ver genoeg uit elkaar, let op de bedrading en het effect van hitte op de omgeving.

Tip 5:

Koken met vuur
Steengrillen, fondue, gourmet, teppan… is allemaal vreselijk leuk en gezellig om te doen maar vaak ook een gevaarlijk moment. Een niet uitgerolde verlengkabel die heet wordt, papieren of plastic tafelkleden of een kabel die tegen een warm apparaat ligt,… we hebben het vaak al zien gebeuren dat hierdoor een klein brandje ontstaat. Tip 3 is hier heel belangrijk.

Tip 6:

Kaarzen; gevaarlijke gezelligheid
Kaarzen zijn zeer mooi en kunnen voor zeer veel sfeer zorgen. Maar zorg voor een goede houder, voldoende afstand en hou ze buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

Tip 7:

Schoorsteen regelmatig laten reinigen.
Het is verstandig om jaarlijks en voor het eerste gebruik in de herfst of winter je schoorsteen te laten reinigen. Als roet zich namelijk aan de binnenkant van de schouw opbouwt, kan er brand ontstaan door de aanwezige hitte.

Tip 8:

Elektriciteit moet in orde zijn.
Het is wettelijk verplicht om iedere 25 jaar de elektrische installatie na te laten kijken. Gebruik hiervoor een specialist om deze na te laten kijken en laat deze vervolgens keuren. Is de installatie afgekeurd, dan is het zeker aangeraden om een specialist de nodige verbeteringen te laten doen. U hoeft zeker niet op deze termijn van 25 jaar te wachten, we gebruiken allemaal meer apparaten waardoor een grotere capaciteit of een onveilige situatie sneller mogelijk is dan dat.

Tip 9:

Asbakken zijn een bron van mogelijk gevaar.
Gooi de assen en peuken nooit zomaar in de vuilnisbak. Verzamel het liever in een emmer met zand tot alle hitte zeker weg is.

Indien u in een appartementsgebouw woont, kunt u zich perfect beschermen tegen brand in het algemene gedeelte door een brandwerende deur te plaatsen. Deze zal het vuur buiten houden en u en uw eigendommen vrijwaren van brand.
Weber Security is expert in veiligheidsdeuren, vraag ons naar het model ‘Fire‘.

DEEL DEZE POST